Tento recept je pomerne náročný na prípravu a čas. Ak však máme dostatok zelených orechov, môžeme si takýmto spôsobom pripraviť výnimočne chutné zavárané orechy, ktoré nám vydržia v pohárikoch niekoľko rokov.
Kilo zelených orechov, ktoré sú znútra mäkké popicháme ihlou približne 10 krát. Takto pripravené orechy zalejem studenou vodou a necháme stáť 8 dní, pričom vodu denne vymieňame. Na ôsmi deň ich necháme dobre odkvapkať, vložíme do čistej vriacej vody a povaríme asi 15-20 minút. Potom ich vyberieme a znova zalejeme čistou studenou vodou, v ktorej ich 24 hodín necháme odstáť.
Povaríme 60 deka cukru, škoricu a 4 klinčeky v ¾ litra vody. Týmto sirupom zalejeme odkvapkané orechy a necháme odstáť do nasledujúceho dňa. Opakujeme to ešte dva dni. Na štvrtý deň povaríme orechy v sirupe asi 10 minút (od začiatku varu). Potom ich aj so sirupom dáme do čistých pohárikov, zavrieme a sterilizujeme pri 100°C na 15 minúť.
Takto pripravené orechy sa aj o pár rokov dajú využiť do rôznych jedál. Najčastejšie ich gazdinky využívajú na prípravu a ochucovanie orechových koláčov.