Višňový sirup je osviežujúci letný nápoj, ktorý si môžeme jednoducho pripraviť. Chuť sirupu podstatne zlepšíme, ak ho pomiešame s čerešňovým sirupom v pomere 1:1. Na prípravu višňového sirupu používame tmavé, čierne druhy višní.
Základnou surovinou na prípravu višňového sirupu je višňová šťava, ktorú si vieme vyrobiť dvoma spôsobmi.
1.spôsob: Višne sa drvia a lisujú. Nemôžu sa príliš dlho kvasiť, aby hotová šťava neobsahovala viac ako 0,75 % alkoholu. Višne takto spracovávame pomocou rôznych kuchynských zariadení, ktoré nám prácu uľahčujú tým, že ovocie súčasne drvia a lisujú.
2.spôsob: Druhým spôsobom je parenie višní. Na parenie višní je vhodné špeciálne zariadenie – parný odšťavovač. Princípom tohto spôsobu je to, že sa ovocie parou vylúhuje a šťava steká do zbernej nádoby.
Šťavu čírime tak, že ju necháme niekoľko hodín usádzať, pričom hrubý kal sa nám usadí na dne a číru višňovú šťavu opatrne stiahneme alebo šťavu jemne filtrujeme cez handričku.
Množstvo šťavy najskôr odmeriame a potom ju rýchlo zahrejeme na teplotu 90 až 100°C. Pri tomto zahrievaní sa na povrchu vyzrážajú nečistoty vo forme peny. Túto penu odstránime dierkovanou varechou.
Potom pridávame cukor. Na 1 kg višňovej šťavy pridáme 1, 50kg cukru a tak dostaneme 2,50 kg višňového sirupu. Alebo na 1 kg sirupu zmiešame 600 gramov cukru a 400 gramov šťavy.
Za stáleho miešania necháme cukor rozpustiť. Po pridaní cukru už nesmie šťava dlho vrieť. Ak by sme ju nechali vrieť píliš dlho, sirup by dostal nepríjemnú varnú chuť, ktorá znižuje jeho výslednú kvalitu.
Po rozpustení cukru pridávame 5 gramov kyseliny citrónovej na 1 kg sirupu. Obsah kyselín v šťave je rozhodujúci pri výslednej kvalite sirupu.
Tento druh višňového sirupu môžeme ešte za tepla (približne 75°C) plniť do fliaš a uzatvoriť ich vyvarenými zátkami. Potom ich otočíme hore dnom, aby sme vysterilizovali aj zátku a vzduch, ktorý sa dostal do fľaše.
Višňový sirup má nižšiu kyslosť a má menej výraznú višňovú chuť.