Višňový džem

višňový džemVišňový džem je veľmi obľúbený výrobok pre jeho výraznú chuť. Z odrôd je na výrobu džemu najlepšia Sladkovišna raná, Morela neskorá a ďalšie kyslejšie odrody.

V porovnaní s ostatným kôstkovým ovocím obsahujú višne málo pektínu a viac kyselín, preto ho musíme spolu s cukrom pridať. Džem môžeme variť nasledujúcimi troma spôsobmi:

Sladký, viac zahustený džem

(Obsah cukru asi 60%) Dávku džemu varíme maximálne z 1,5 kg ovocia. Z 1 kg ovocia odparíme 0,45 litra vody a pridávame 0,8 kg cukru. Pridáme aj vyššiu dávku pektínu.

Menej sladký, viac zahustený džem

(Obsah cukru asi 50%) Dávku džemu  varíme maximálne z 1,5 kg ovocia. Z 1 kg ovocia odparíme 0,5 litra vody a pridáme 0,5 kg cukru. Pridáme aj stredne veľkú dávku pektínu.

Sladký, menej zahustený džem

(Obsah cukru asi 60%) Z 1 kg ovocia odparíme 0,3 litre vody (okrem prídavku na začiatku varenia) a pridáme 1 kg cukru.  Pridáme aj vyššiu dávku pektínu.

Zrelé čerstvé a čisté plody vykôstkujeme. Šťavu, ktorá sa nám uvoľní zachytávame. Vykôstkovaním sa zníži hmotnosť višní asi o 10%.  Višne potom zahrejeme so štvrtinovou dávkou cukru. Pri miernom zahrievaním varíme tak dlho, kým višne nezmäknú. Džem doplníme pektínom, zvyšným cukrom a prudko varíme, pokiaľ nie je džem podľa testu rôsolotvornej schopnosti hotový.

  • Náš tip: Džem môžeme ešte aromatizovať niekoľkými vylúpanými jadrami z kôstok višní, ktoré dáme variť do džemu v plátennom vrecúšku počas zahusťovania džemu.

Dôkladne umyté poháriky vyhrejeme a plníme horúcim džemom. Poháriky plníme asi pol centimetra pod okraj. Uzavrieme ich viečkami a opatrne ponoríme do teplej vody. Sterilizujeme 5 minút pri teplote asi 95°C. Poháriky na konci ochladíme studenou vodou.

Džemy sa dajú konzervovať aj iným spôsobom. Viac si môžete prečítať v článku konzervovanie džemov. Ak nechcete pri výrobe džemov používať zakúpený pektín, pozrite si článok o tom, ako si môžete vyrobiť domáci prírodný pektín. 

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *