Pri domácej zabíjačke je dôležité, aby sme slaninu vedeli správne zužitkovať. Slanina sa môže konzervovať údením alebo nakladaním v soli. U nás je údenie slaniny častejší spôsobom konzervovania.
Slaninu na údenie môžeme použiť z chrbta, bokov alebo podbrušnice. Pri jej sťahované dávame pozor, aby sme ju priveľmi neporezali, pretože v týchto zárezoch sa často tvorí nákaza. Pri sťahovaní krupónu dbáme na to, aby sme slaninu neznečistili.
Slaninu nasolíme hrubozrnnou soľou tak, že ju vtierame na povrch slaniny. Nasolené kusy ukladáme do suda alebo do debničky vyloženej pergamenovým papierom. Každú vrstvu slaniny zasypeme 3 mm vrstvou soli. Počkáme 20 dní.
Slaninu opláchneme vo vlažnej vode. Upevníme ju na očká a údime pri nízkej teplote (20°C). Údime ju asi jeden deň kým jej povrch nebude mať citrónovú farbu. Údenú slaninu môžeme skladovať až 3 mesiace.
Aka môže biť vonku teplota pri udeni aby sa mäso nepokazylo
Ja nakladam na tri dni do hrubej soli potom na 21dni do nalevu potom umyjem osusim dva dni v komore a udim 7dni s prestavkami to znamena v no I udim ces den nie studeným dymom a potom nechavam 5dni v udiarni relaxovat a vet rat potom vsetko opatrne ocistim. Jemnym stetcom a vesiam na jeden mesiac do suchej vetranej komory ja ju volam kancapa a moj syn muzeum klobas
ahoj , neviem ci to bude ako si to pamatas, ale ja nakladam slaninu na 7 dni do soli, (sol obsahuje primiesany drveny cesnak a rascu) , pocas prvych dvoch dni slanina pusti stavu takze ju kazdy den otacam, aby bola vzdy nejaka ponorena.
potom ju udim 3 az 4 dni, kazdy den 2x , rano a vecer po 3 hodiny, slivka je u mna idealne drevo ,ale to bude mat asi kazdy svoje
teplota nesmie byt nizsia ako 18 stupnov a hornu hranicu sa snazim drzat do 30
obcas sa stane ze vylezie na 35 ale ked to kontrolujem tak vyvetram a zas je 20, co je idealna teplota.
potom ju nechas vyvetrat a dalej to poznas , loparik ,nozik , cibula , slanina chlebik
Dobry den Krajania. Cital som Vas recept, tych 10 dni v soli sa my zda dobre, ale jeden den udenia? Ked som bol chlapec este na Slovensku, ak sa dobre pametam, moj otec to udil po troch mozno aj dva tyzdne, ale bola tam nizka teplota. Robim si klobasy, a teraz chcem slaninu, uz v mojom veku nezalezi ze ci je to zdrave, hlavne aby to bolo dobre ako si pametam z domova. Ak mate pre mna radu, tak Vam dakujem. Vlado Kopecky, Kimberley, BC. Canada.