Najvhodnejšie na sušenie sliviek sú mäsité odrody. Môžu sa používať aj klasické modré bystrické slivky. Aby sme zachovali maximálne množstvo cukru, slivky necháme dozrieť ešte na strome.
Po zbere ich dôkladne umyjeme a položíme na sito, aby voda odtiekla. Pred sušením sa odporúča, aby sme slivky nechali obárať 2 – 3 minúty vo vriacej vode. Obarené slivky musíme veľmi dobre umyť v čistej vode. Tento proces robíme preto, aby šupka sliviek ostala mierne popraskané. Tak sa uľahčí vyparovanie vody z plodu a sušenie sa urýchľuje.
Sušenie sliviek v rúre alebo sušičke
Keď slivky sušíme v rúre alebo sušičke, najprv udržujeme 8 hodín teplotu 50-55°C. Potom teplotu zvyšujeme na 65°C a slivky pri tejto teplote sušíme ďalších 8 hodín. Slivky vyberieme a necháme ich odstáť 24 hodín a znovu ich sušíme pri teplote 75 – 80 °C. Po 8 hodinách sú slivky úplne vysušené.
Sušenie sliviek na slnku
Na slnku sa slivky sušia 8 – 10 dní. Veľmi dobré sušené slivky získame vtedy, ak ich sušíme kombinovane – 5 až 6 dní na slnku a potom v rúre alebo sušičke 9 hodín pri 70-75°C.
Vysušené slivky dávame do suchej miestnosti v nádobách alebo saklíkoch, pretože sú náchylné na prijímanie vlhkosti. Zo 100 kg čerstvých sliviek dostaneme asi 20 kg sušených sliviek.