Sušené paradajky sú vynikajúcou surovinou v rôznych kuchyniach sveta kvôli ich sladkokyslej chuti. Dodajú skvelý nádych do rôznych jedál. Ľudia ich na slnku sušia už celé tisícročia.
Paradajky môžeme sušiť všetkými spôsobmi – na slnku, v rúre, v sušičke. Najlepšie na sušenie sú paradajky s hrubou šupou a peknou červenou farbou. Odroda by mala mať vyváženú sladkú a kyslú chuť. Mali by sme sa vyhnúť sušeniu väčších vodnatých odrôd.
Najskôr paradajky umyjeme a rozrežeme ich na plátky. Môžeme vybrať semienka tak, aby sme nechali čo najviac vlákniny okolo nich. Položíme ich na plech rezom na povrchu a sušíme ich v rúre pri teplote 65°C. Necháme pootvorené dvierka, aby sa nám nepripiekli. Sušenie môže trvať od 6-10 hodín. Počas sušenie ich musíme otáčať. V sušičke ich sušíme podobne na 65 – 70 °C. Čas závisí od vlhkosti vzduchu a veľkosť plátkov.
Keď sú paradajky dôkladne vysušené, vyberieme ich zo sušičky a necháme ich úplne vychladnúť pri izbovej teplote. Až potom ich dávame do skladovacích nádob. Sušené paradajky skladujeme v suchej a tmavej miestnosti. Zo sušených paradajok si môžeme pripraviť aj skvelé jedlo sušené paradajky nakladané v oleji.