Na sušenie papriky sú vhodné odrody s tvrdou dužinou. Papriku môžeme sušiť dvoma spôsobmi – celú alebo nakrájanú na pásiky.
Sušenie celej papriky
Najskôr papriku dobre umyjeme a zavesíme ju na niť. Sušíme ju na tienistom mieste inak by nám stratila peknú farbu. Ak je miesto dobre vetrané, paprika by sa mala vysušiť za 1 – 2 mesiace.
Sušenie krájanej papriky
Plody najprv umyjeme, očistíme a zbavíme ich semiačok. Potom ich nakrájame na menšie kúsky. Papriky musíme blanšírovať čiže predvariť na 2 minúty. Vyberieme ich a necháme odkvapkať v sitku. Papriky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme ho do rúry alebo ich dáme do sušičky a sušíme na 50°C. Keď sušíme v rúre musíme nechať pootvorené dvierka, pričom ich občas prevrátime.
Ak chceme usušenú papriku pomlieť, necháme ju na chvíľu zohriať v rúre, aby nám skrehla. Potom ju tlčieme alebo melieme na mlynčeku. Väčšie kusy odstránime tak, že sušinu presejeme cez sitko. Sušené papriky skladujeme v suchej a tmavej miestnosti a dobre uzatvorených nádobách.