Sušenie papriky

sušenie paprikyNa sušenie papriky sú vhodné odrody s tvrdou dužinou. Papriku môžeme sušiť dvoma spôsobmi – celú alebo nakrájanú na pásiky.

Sušenie celej papriky

Najskôr papriku dobre umyjeme a zavesíme ju na niť. Sušíme ju na tienistom mieste inak by nám stratila peknú farbu. Ak je miesto dobre vetrané, paprika by sa mala vysušiť za 1 – 2 mesiace.

Sušenie krájanej papriky

Plody najprv umyjeme, očistíme a zbavíme ich semiačok. Potom ich nakrájame na menšie kúsky. Papriky musíme blanšírovať čiže predvariť  na  2 minúty. Vyberieme ich a necháme odkvapkať v sitku. Papriky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme ho do rúry alebo ich dáme do sušičky a sušíme na 50°C. Keď sušíme v rúre musíme nechať pootvorené dvierka, pričom ich občas prevrátime.

Ak chceme usušenú papriku pomlieť,  necháme ju na chvíľu zohriať v rúre, aby nám skrehla. Potom ju tlčieme alebo melieme na mlynčeku. Väčšie kusy odstránime tak, že sušinu presejeme cez sitko. Sušené papriky skladujeme v suchej a tmavej miestnosti a dobre uzatvorených nádobách.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *