Na sušenie marhúľ sa používajú pekné, zrelé plody. V prípade sušenia môžeme použiť aj mierne prezreté marhule. Najdôležitejšie je, aby mali výraznú chuť a vôňu.
Marhule rozkrojíme na polovičky a vyberáme z nich kôstky. Ukladáme ich ma mriežku alebo na rámy odkrojenou časťou nahor. Marhule pri sušení tmavnú. Voľakedy sa proti tmavnutiu používalo sírenie, ale toto opatrenie naozaj neodporúčame. Je to zdĺhavý a najmä nezdravý postup.
Sušenie marhúľ v rúre alebo sušičke
Keď marhule sušíme v rúre alebo sušičke, najprv udržujeme teplotu 95-100°C. Pri konci sušenia teplotu znižujeme na maximálne 60°C. Sušenie by malo trvať maximálne 5 hodín.
Sušenie marhúľ na slnku
Ak máme vhodné podmienky a dobré počasie, marhule môžeme sušiť aj na slnku. Sušíme ich 5 – 7 dní.
Vysušené marhule dávame do suchej miestnosti v nádobách alebo saklíkoch, pretože sú náchylné na prijímanie vlhkosti. Zo 100 kg čerstvých marhúľ dostaneme 10 – 15 kg sušených marhúľ.