Kapusta alebo kel sa veľmi dobre sušia. Ak si túto zeleninu vypestujeme na záhrade, môžeme si ju vysušiť a neskôr ju použiť do polievok.
Najskôr hlávky rozoberieme na listy a dôkladne ich vyumývame. Najlepšie sa budú sušiť, ak ich nakrájame na rezance. Odstránime hlúby a veľké rebrá. Kel musíme pred sušením preblanšírovať na približne 1-2 minúty. Tým odstránime jeho charakteristický zápach. Potom ho ihneď ochladíme v studenej vode, aby sa nám neprevaril.
Kúsky kelu alebo kapusty môžeme sušiť v rúre alebo sušičke. Do sušičky plátky pekne rozprestrieme, aby nebola vrstva zeleniny príliš veľká. Sušíme pri teplote 50 – 60 °C zhruba 7 – 11 hodín. Doba závisí od vlhkosti vzduchu a veľkosť plátkov.
Keď je zelenina dôkladne vysušená, vyberieme ju zo sušičky a necháme ju úplne vychladnúť pri izbovej teplote. Až potom ju dávame do skladovacích nádob. Sušenú kapustu alebo kel skladujeme v suchej a tmavej miestnosti.
Ak chceme sušený kel použiť, necháme ho asi 2 hodiny v čistej vode napučať a potom ho 45 minút varíme.