Na tento sterilizovaný zelerový šalát budeme potrebovať 1 veľký zeler, dve veľké kápie, 5 zrniek čierneho korenia, kávovú lyžičku horčicového semena a 15 malých cibuliek.
Očistený zeler bez tmavých škvŕn nakrájame na rezance asi 1 cm dlhé, ktoré vložíme do okyslenej vody (na jeden liter vody pridáme pol lyžičky kyseliny citrónovej). Túto vodu privedieme k varu a zeler uvaríme do polomäkka. Potom ho scedíme a naplníme ním poháriky. Pri plnení do fliaš dbáme na to, aby jednotlivá zelenina a korenie boli rovnako rozmiestnené – poprekladaným čiernym korením, rezmi z očistenej papriky a olúpanými cibuľkami. Zeleninu zalejeme teplým sladkokyslým nálevom. Nálev pripravíme z jedného litra vody, 1 lyžičky soli, 2 deci 8% octu, 1 lyžice cukru. Sterilizujeme 30 minút pri miernom vare.