Sterilizované mleté mäso používame ako polovýrobok na výrobu sekanej alebo fašírok. Mäso, ktoré budeme sterilizovať vykostíme odstránime z neho šľachy a tvrdé blanky.
Mäso pomelieme na mlynčeku a mierne ho nasolíme. Pridáme trochu čierneho korenia. Pri konzervovaní používame, čo najmenej dochucovacích prísad a korení. Radšej ich pridávame až pri konečnej úprave mäsa po otvorení pohárikov.
Poháriky, do ktorých budeme mäso vkladať poriadne vymastíme masťou. Pri plnení dbáme na tom, aby sa nám neutvorili vzduchové medzery. Poháriky po naplnení uzavrieme, vložíme do teplej vody a zahrievame ich, kým sa neprehreje aj mäso v strede pohárikov. Mleté mäso sterilizujeme dva krát. Pri tejto prerušenej sterilizácii ho prvý krát sterilizujeme hodinu a pol, druhý deň ho umiestnime v miestnosti s izbovou teplotou a na tretí deň sterilizujeme jednu hodinu pri 100°C.
Sklenené poháriky chladíme na vzduchu, pretože po ponorení do studenej vody by mohli prasknúť. Uskladňujeme ich na tmavom a suchom mieste. Občas poháriky kontrolujeme. Pred použitím sa obsah skontroluje a zistí sa, či sa tam nenachádzajú plynové bublinky. Mäso sa môže dať na opraženú cibuľku a zaliať vajcom.
Pripravené mleté mäso sa môže pripraviť aj nasledujúcim spôsobom. Zomleté mäso jemne nasolíme, okoreníme a premiešame. Spravíme z neho karbonátky, aby sa vmestili do pohárikov. 4 minúty ich opekáme na tuku z obidvoch strán. Poukladáme ich do nahriatych pohárikov, zalejme ich šťavou, v ktorej sa piekli a dáme ich sterilizovať na jednu hodinu. Na tretí deň hodinovú sterilizáciu zopakujeme.