V posledných rokoch sú sterilizované feferónky obľúbené. Môžeme ich konzervovať sterilizáciou v sladkokyslom náleve alebo mliečnym kvasením.
Feferónky upravíme tak, že z nich odstránime stopky a poriadne ich vyumývame. Dáme ich do nádob zo studenej vodou odkiaľ ich budeme plniť do pohárikov. Na sterilizované feferónky sú najlepšie litrové alebo dvojlitrové poháriky. Feferónky sa do fliaš ukladajú tak, aby sa čo najlepšie využil priestor. Súčasne si treba pripraviť aj nálev.
Príprava nálevu je dôležitá, lebo mení výslednú chuť feferónok. Množstvo na jeden liter nálevu pripravíme z 0,75 litra vody, 0,25 litra 8% octu, 20 gramov soli a 60 g cukru. Najprv odmeriame dávku vody a necháme ju zovrieť. Potom pridáme cukor a soľ, necháme ich rozpustiť. Nálev dôkladne premiešame a na záver prilejeme ocot.
Feferónky zalievame horúcim nálevom, ktorý má minimálne 80°C a tak, aby od okraja ostal 1,5 – 2 cm vzduchový priestor. Touto teplotou sa zahreje obsah aj poháriky na približne 40°C. Preto môžeme poháriky ihneď ponoriť do teplej vody (asi 70 °C) na sterilizáciu. Litrové fľaše sterilizujeme 20 minút (dvojlitrové 25 – 30 minút) pri teplote 85 °C. Stúpanie teploty na 85°C má trvať približne 20 – 25 minút. Po sterilizácii vyberieme poháriky a poukladáme ich na suché miesto, aby čo najrýchlejšie vychladli. Skontrolujeme viečka a ukladáme ich na chladné a tmavé miesto. Ak zistíme, že niektoré viečka dobre netesnia, snažíme sa tieto feferónky skonzumovať ako prvé.
Ja Feferónky pred naložením povarím 3 – 5 minút v slanej vode, a hneď ich nakladám ! Sú potom jemnejšie a mäkšie na priamu konzumáciu…! Zdravím všetkých ! Roman z Oravy.