Sterilizovaná cibuľka

zaváraná cibuľka - perlovkaNa sterilizáciu sa používa iba drobná cibuľka. Najčastejšie sa používa perlovka, ktorú očistíme a uložíme do pohárikov. Pridáme k nej pol kávovej lyžičky horčicového semena, trocha voňavého a čierneho korenia. Poprípade môžeme pridať aj bobkový list.

Cibuľku zalejeme nálevom. Množstvo na jeden liter nálevu pripravíme z 0,75 litra vody, 0,25 litra 8% octu, 20 gramov soli a 60 g cukru. Najprv odmeriame dávku vody a necháme ju zovrieť. Potom pridáme cukor a soľ, necháme ich rozpustiť. Nálev dôkladne premiešame a na záver prilejeme ocot.

Cibuľku zalievame horúcim nálevom, ktorý má minimálne 80°C a tak, aby od okraja ostal 1,5 – 2 cm vzduchový priestor. Touto teplotou sa zahreje obsah aj poháriky na približne 40°C. Preto môžeme poháriky ihneď ponoriť do teplej vody (asi 70 °C) na sterilizáciu. Litrové fľaše sterilizujeme 30 minút (politrové fľaše 25 minút) pri teplote 95 °C. Po sterilizácii vyberieme poháriky a poukladáme na suché miesto, aby čo najrýchlejšie vychladli. Skontrolujeme viečka a ukladáme ich na chladné a tmavé miesto. Ak zistíme, že niektoré viečka dobre netesnia, snažíme sa tieto cibuľky skonzumovať ako prvé.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *