Skúšky na rôsotvornú schopnosť džemu

skúšky na rôsotvornú schopnosť nám ukážu hustotu džemu

Nasledujúce skúšky na rôsotvronú schopnosť džemu Vám ukážu, ako môžete testovať hustotu džemu pri jeho zahusťovaní.

Skúška kvapnutím

Varechu ponoríme do džemu. Vytiahneme ju a otáčame ju vo vodorovnej polohe, kým je džem trochu stuhnutý. Džem necháme stiecť na hranu varechy. Ak džem steká v súvislej vrstve a potom sa spojí do väčšieho kúska a visí z hrany varechy, môžeme ho začať plniť do pohárikov. Dôležité je, aby z hrany nepadali kvapky džemu.

Skúška vychladnutím

Pri tejto skúške kvapneme vriaci džem na studený tanier. Po vychladnutí sa pokúsime túto kvapku posunúť. Hotový džem zostane v celku. Dbáme na to, aby sme počas skúšky varili džem miernejšie, aby sme ho neprevarili ešte pred stanovením výsledku.

Skúška kvapnutím do ľadovej vody

Pri tejto skúške sa džem nesmie pri klesnutí rozpustiť a kvapka musí ostať celistvá pri dopade na dno.

Skúška vážením

Táto skúška je vhodná vtedy, ak sa pripravuje menšie množstvo džemu. Vážením džemu počas zahrievania zistíme množstvo odparenej vody, a tým i stupeň zahustenia. Zahustením podľa údajov v návode získame správny pomer cukru, kyselín pektínu, takže džem po vychladnutí správne stuhne.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *