Šípková sezóna sa začala. Ak si chcete uchovať tieto vzácne a zdravé červené plody, môžete to urobiť viacerými spôsobmi. Jedným z nich je domáca sterilizovaná šípková marmeláda.
Na túto marmeládu potrebujete asi jeden kilogram šípok. Šípky napoly prekrojíme. Vyberieme zrnká s chĺpkami. Dáme ich do väčšieho hrnca a zalejeme tromi decilitrami bieleho vína. Ak to na pokrytie šípok nestačí, zvyšok dolejme obyčajnou vodou. Zmes necháme na dvadsaťštyri hodín odstáť. Raz za čas ju premiešame.
Na drobné kúsky pokrájame trištvrte kila jabĺk. Dáme ich do hrnca a dolejme tri deci vody a dve deci bieleho vína. Jablká sa rozvaria a do tejto vriacej hmoty pridáme šípky. Všetko varíme asi päť minút a na noc odstavíme. Potom hmotu prepasírujte, prisypeme 1300 gramov cukru a za stáleho miešania varíme dovtedy, kým nezhustne. Naplníme poháriky a 10 minút sterilizujeme pri teplote 85°C.
Šípková marmeláda vám v zimných mesiacoch dodá veľa nových síl kvôli vysokému obsahu vitamínu C.