Na výrobu ringlotového kompótu je dôležité, aby sme vybrali iba plody, ktoré sú na zaváranie najlepšie a tak nám môžu v pohárikov vydržať pomerne dlho vo výbornej kvalite.
Na ringlotový kompót sú najvhodnejšie plody odrody ringloty zelenej. Pokiaľ možno vyberáme menšie plody. Plody by v tomto prípade nemali byť ešte úplne zrelé. Mali by byť úplne vyvinuté, ale ešte tuhé, zelené. Nevyberáme žlté a zmäknuté plody.
Ovocie vytriedime, vykôstkujeme a vyperieme. Pri výrobe ringlotového kompótu sa často stáva, že praskne šupka. Preto je dobré, ak ich najskôr predvaríme. Predvarením dosiahneme aj to, že sa nám budú plody lepšie ukladať do pohárikov.
Predvárame ich 1-3 minúty vo vode s teplotou približne 90°C. Do vody môžeme pridať aj kyselinu citrónovú (5 – 10 gramov na jeden liter vody). Potom ich ihneď ochladíme v studenej vode, uložíme do pohárikov a zalejeme ich nálevom.
Ten si pripravíme rozpustením 0,55 kg cukru v jednom litri vody. Dostaneme 1,3 litra hotového nálevu.
Ringlotový kompót sterilizujeme 15 minút vo vode pri teplote 90-95°C. Pokiaľ sme použili veľmi tvrdé plody môžeme ho sterilizovať pri teplote 95°C až 20 minút.