Na prípravu tomto džemu môžeme použiť, biele, čierne a červené ríbezle. Najlepšie však tvoria rôsol čierne ríbezle, ktoré sú aj najzdravšie, pretože obsahujú najvyšší obsah vitamínu C.
Neodstopkované ríbezle najprv dobre vyumývame a potom poodtŕhame bobule. Jednu polovicu bobúľ pretrieme cez sitko alebo pomelieme na lisovacom mlynčeku. Takto sa nám zníži obsah semiačok a džem bude jemnejší. Pretlak a zvyšok babúľ potom odvážime a zmiešame. Zmes rýchlo povaríme, dokiaľ nám babule nezmäknú a džem nie je zahustený.
Ríbezľový džem by mal byť sladký a menej zahustený s obsahom pridaného cukru asi 60% hmotnosti. Z 1 kg ovocia odparíme 0,3 litre vody a pridáme 1 kg cukru. Získame asi 1,7 kg džemu. (Konečný obsah cukru u tohto džemu bude asi 60%)
Za prudkého varu dokončíme prípravu. Keď sa nám džem zdá dostatočne hustý urobíme skúšku na rôsotvornú schopnosť.
Dôkladne umyté poháriky vyhrejeme a plníme horúcim džemom. Poháriky plníme asi pol centimetra pod okraj. Uzavrieme ich viečkami a opatrne ponoríme do teplej vody. Sterilizujeme 5 minút pri teplote asi 95°C. Poháriky na konci ochladíme studenou vodou.
Džemy sa dajú konzervovať aj iným spôsobom. Viac si môžete prečítať v článku konzervovanie džemov.
Prosim vas pekne zhanam cierne ribezle na dzem nemate na predaj?Dakujem . stevo35tv@azet.sk