Čerešňový džem najlepšie pripravíme z dobre vyfarbených zrelých čerešní. Na prípravu džemu sú vhodnejšie srdcovky ako chrupky. Vhodná je napríklad odroda Gaštanka.
Ak máte radi pikantné pokrmy, určite si pripravte nakladané feferónky v paradajkovej šťave. Vydržia vám dlho a môžu slúžiť na dochucovanie rozličných jedál.
Černicový džem s jablkami Zo zmesi černíc a jabĺk v pomere 1 ku 1 možno pripraviť džem, ktorého výhodou je to, že nemusíme pridávať pektín. Používame nie úplne zrelé jablká, ktoré môžu byť aj opadané, olúpeme ich a odstránime z nich jadrovník.
Veľmi obľúbeným výrobkom sú tzv. rýchlokvasené uhorky. Majú krátky čas prípravy a osviežujúcu kyslastú chuť. Sú vhodné ako príloha k jedlám, ale sú dobré aj na samostatnú konzumáciu v období letných horúčav. Zvyčajne sa pripravujú na začiatku sezóny.
Čučoriedky na čučoriedkový džem upravíme tak, že z plodov odstránime lístky. Drobné špinky najlepšie odstránime vyplavením vo vode. Potom ich necháme odkvapkať a odvážime ich.
Dule, ktoré používame na dulový džem musia byť primerane zrelé s výraznou chuťou. Plody olúpeme, odstránime z nich jadrovník, nakrájame na kocky alebo nastrúhame. Podlejeme ich vodou (asi po deci) a kým ovocie nezmäkne, udržujeme mierny var.