Na jablkový sirup používame vyzreté a dobre vyfarbené plody. Môžeme použiť aj opadané jablká s prídavkom 30 % plánok. Základnou surovinou na prípravu jablkového sirupu je jablková šťava. Táto šťava sa dá vyrobiť nasledovnými spôsobmi.
Ak máme veľkú zásobu nazbieraných čučoriedok, môžeme si z nich pripraviť čučoriedkový sirup. Môžeme si vybrať z dvoch druhov základných receptov – za tepla alebo za studena.
Ak si chceme pripraviť jahodový sirup, používame vyzreté a dobre vyfarbené jahody. Základnou surovinou na prípravu jahodového sirupu je jahodová šťava, ktorú si vieme vyrobiť dvoma spôsobmi.
Okrem mrazenia sliviek bez pridania alebo s pridaním cukru môžeme mraziť aj chutný slivkový pretlak. Na výrobu slivkového pretlaku vytriedime iba pekne sfarbené a úplne zrelé plody.
Na prípravu kvasených uhoriek používame väčšie uhorky s dĺžkou 10 až 15 cm. Uhorky poriadne poumývame a odstopkujeme. Umiestnime ich do 5 litrových pohárov. Môžeme použiť aj drevené alebo kamenné nádoby.