Mrazenie paradajok

mrazeny paradajkovy dzus

V domácich podmienkach pri niektorých druhov mrazenej zeleniny sa nemôžeme vyhnúť veľkej kryštalizácii kvapalného obsahu celých plodov. Tým sa tieto plody znehodnocujú. Medzi ne patria aj paradajky. Mali by sme ich mraziť radšej vo forme pretlakov alebo štiav.

Ríbezľový džem

poháre s džemom

Na prípravu tomto džemu môžeme použiť, biele, čierne a červené ríbezle. Najlepšie však tvoria rôsol čierne ríbezle, ktoré sú aj najzdravšie, pretože obsahujú najvyšší obsah vitamínu C.

Jahodový džem bez pektínu

jahodový džem

Nedostatok pektínu a kyselín môžeme v jahodovom džeme pri zahusťovaní nahradiť prídavkom šťavy alebo pretlaku z ovocia, ktoré je bohaté na pektín. Môžeme použiť napr. egreše alebo čierne ríbezle. Vyhneme sa tak použitia pektínového prípravku a kyseliny citrónovej.