Jahodový kompót sa zvykne často predčasne kaziť. Je preto dôležité, aby sme na zaváranie vybrali len tie najlepšie plody a dodržiavali správny postup a hygienu.
Na mrazenie zeleru použijeme plody, ktoré majú veľmi jemnú dužinu, bez hrdzavosti a drevnatosti. Zeler by sme mali mraziť tesne po zbere. Ak to nie je možné, dáme ho pred zmrazením do chladničky.
Na mrazenie strukov sú vhodné zelené aj žlté odrody. Struky by nemali byť prezreté a mali by byť bez vlákien. Vyberieme iba tie, ktoré sú nie sú poškodené alebo napadnuté chorobami. Semená nemajú byť vyvinuté. Fazuľky by sme mali zbierať ráno,…
Dobre vyrobený marhuľový džem je príjemne aromatický, má svetlú farbu a lahodnú chuť. Patrí k najlepším džemom. Marhule by mali dozrieť na strome, aby dosiahli tú najlepšiu chuť a arómu. Mali by mať pevnú konzistenciu. Múčnaté a mäkké marhule majú menší obsah pektínu.