Na mrazenie mrkvy používame pekné vyfarbené sýtočervené plody s malou strednou žltou časťou. Mali by byť jemnej konzistencie, sladkej chuti, bez iných príchutí. Nepoužívame starú a poškodenú mrkvu.
Zeler olúpeme, umyjeme a nakrájame na jemné kúsky. Tieto kúsky povaríme do polomäkka vo vode, do ktorej sme pridali kyselinu citrónovú (pol lyžičky kyseliny na jeden liter vody). Zeler nám ostane pekný biely.
Sušené paradajky sú vynikajúcou surovinou v rôznych kuchyniach sveta kvôli ich sladkokyslej chuti. Dodajú skvelý nádych do rôznych jedál. Ľudia ich na slnku sušia už celé tisícročia.
Mirabelkový kompót je najlepší, ak je pripravený z plodov mirabely nancyjskej. Aby sme vyrobili kompót v najvyššej kvalite používame iba úplne zrelé, sýtožlté plody. Vyhýbať by sme sa mali prezretým a múčnatým plodom.