Nemecké klobásky sú veľmi obľúbenou národnou špecialitou. Medzi najobľúbenejšie druhy patrí drážďanská a frankfurtská klobása. Naše overené recepty vám ukážu, ako si poradiť s ich prípravou.
Drážďanská klobása
Ak si chceme pochutnať na vyúdenej drážďanskej klobáse, musíme použiť 10 kg hovädzieho mäsa, ktoré jemne zomelieme.
Potom pridáme 3 kg bravčového mäsa z pliecka a 2 kg bravčového bôčika. Každý typ masa premelieme dva krát na doske s priemerom 6 mm. Na 1 kg masy použijeme 22 gramov soli, 4 gramy mletého bieleho korenia, 1 gram mletého nového korenia, a pol gramu mletých klinčekov. Všetko dôkladne premiešame s masou.
Potom začneme plniť do čriev. Môžeme použiť buď tenké bravčové črevá alebo široké baranie črevá. Mierne poúdime, potom klobásky varíme približne 5 – 6 minút, ponoríme ich do studenej vody, a znova ich vložíme do dymu na doúdenie a dosušenie.
Ak sme použili predsolené mäso, použité množstvo soli treba vždy odrátať od množstva soli uvedeného na jeden kilogram masy.
Frankfurtská klobása
Bravčové mäso zo stehna zomelieme na doske s priemerom 17 mm. Pokrájame slaninu na kocky o rozmeroch 1 x 1 cm. Bravčové mäso a slanina je v pomere 4:1.
Túto masu dochutíme nasledujúcimi surovinami: 21 gramov soli, 1 gram sanitry, 4 gramy mletého bieleho korenia a 1 gram mletého muškátového orecha. Množstvo týchto surovín uvádzame na jeden kilogram masy. Všetko dôkladne premiešame.
Potom masu plníme do tenkých bravčových čriev a párujeme na kusy po 200 gramov. Tento druh klobásy údime miernym dymom do hneda. Varíme ju až tesne pred podávaním.