Rebarborový kompót

rebarborový kompótRebarbora je zelenina, ktorá sa však pre svoje množstvo vitamínov, kyslastej chuti a čase zberu považuje skôr za prvé jarné ovocie. Hovorí sa, že rebarbora je najlepšia do Jána, čiže do konca júna. Je to viacročná rastlina, ktorá v záhradách pretrvá až desať rokov.

Voľakedy ju ľudia považovali za burinu, dnes však jej popularita znova stúpa. Rebarbora sa dá jesť surová alebo si z nej môžeme spraviť rebarborový kompót, džem alebo ju môžeme zamraziť.

Nasledujúci recept vám ukáže, ako si môžete z rebarbory pripraviť chutný rebarborový kompót. Je to veľmi jednoduchý postup. Najskôr musíme rebarboru dobre vyumývať a olúpať ju. Potom ju nakrájame na rovnaké kúsky. Rezať môžeme priečne alebo pozdĺžne – na menšie kocky alebo plátky. Na kompót z 1,5 kg rebarbory budeme potrebovať 1 liter vody, 500 gramov cukru, škoricu, niekoľko klinčekov a nastrúhanú citrónovú kôru.

Nálev si pripravíme uvarením vody s cukrom, klinčekmi, škoricou a citrónovou kôrou. Rebarboru dáme do pohárikov, zalejeme ju horúcim nálevom a sterilizujeme pri 85°C približne 25 minút. Potom ju necháme vychladnúť, tak že poháriky prevrátime. Tým sa nám viečka poriadne zatesnia.

Ak uprednostníme mäkšiu rebarboru, najskôr ju na dve minúty necháme uvariť. Ak sme ju predvarili sterilizujeme ju 15 minút pri rovnakej teplote. Po otvorení môžeme rebarboru konzumovať samostatne alebo ju môžeme použiť napríklad do rôznych koláčov.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *