Mrazenie ovocia
- Na mrazenie je vhodné úplne zrelé a kvalitné ovocie.
- Ovocie má byť mrazené najneskôr do 2 hodín po zbere.
- Je nevyhnutné zachovávať vhodný postup úpravy, balenia a mrazenia.
- Mrazí sa len malé množstvo ovocia naraz.
- Ovocie určené na mrazenie sa balí len do takého baliaceho materiálu, ktorý neprepúšťa vlhkosť, ale dobre rozpúšťa chlad a je bez zápachov
- Mrazenie musí byť také rýchle a účinné, aby sa v strede mrazeného ovocia čo najskôr dosiahla teplota nižšia ako -10°C.
- Mraziť sa začne hneď po zabalení.
- Pri mrazení sa treba čo najrýchlejšie dostať cez nebezpečné teplotné pásmo od 0 do -5 °C, pri ktorom sa vytvárajú veľké ľadové kryštály.
- Mrazničku treba udržiavať čistú.
- Počas mrazenia sa má udržiavať stála optimálna teplota.
Mrazenie zeleniny
- Na mrazenie používame iba úplne zrelú a kvalitnú zeleninu.
- Pred mrazením zeleninu pripravíme tak, aby sme ju po rozmrazení mohli konzumovať alebo ju použiť na rýchlu prípravu rozličných jedál.
- Predvárame iba približne ½ kg zeleniny naraz v 4 až 5 litra vody.
- Predvarenú zeleninu hneď vychladíme v studenej vode.
- Zeleninu balíme do obalov, ktoré neprepúšťajú vlhkosť.
- Mrazíme ju čo najskôr po zbere a po zabalení. V priebehu 24 hodín nemrazíme naraz príliš veľa zeleniny v obaloch.
- V jednom obale mrazíme maximálne 0,5 kg zeleniny. Optimálne množstvo na domáce mrazenie je od 0,2 až 0,3kg zeleniny v jednom obale.
- Počiatočné mrazenie musí byť účinné, aby sa čo najskôr prešlo cez nebezpečné teplotné pásmo od 0-5°C.
- Uskladňovanie treba skončiť v optimálnej lehote pre danú zeleninu (tabuľka).