Zaváraný paradajkový pretlak je veľmi obľúbeným výrobkom so širokým spektrom použitia. Pripravujeme ho z vyzretých paradajok.
Tie umyjeme a pokrájame na menšie kúsky. Pokrájané paradajky v hrnci rozvárame s prídavkom 10% vody. To znamená, že na 1 kg paradajok pridávame 1 deci vody. Musíme ich stále miešať, aby neprihoreli. Keď sú dobre rozvarené pretláčame ich cez jemné sitko. Tak odstránime šupky a semiačka.
Do pretlaku pridávame 20 gramov soli a 30-40 gramov cukru na 1 kg pretlaku. Pretlak plníme do pohárikov a sterilizujeme pri teplote 95°C. Trojdecové poháriky sterilizujeme 30 minút a litrové 35 až 40 minút.
ja som surove pradajky odstavila na/ lis na ovocie /zostala mi dost husta cista stava povarim a dam do poharkov !