Papriková slanina – solená

slaninaPripravujeme ju z krehkej slaniny. Na Slovensku sa najčastejšie pripravuje z laloka. Môžeme použiť aj slaninu z chrbta pokiaľ je krehká.

Slaninu nasolíme hrubozrnnou soľou tak, že ju vtierame na povrch slaniny. Nasolené kusy ukladáme do suda alebo do debničky vyloženej pergamenovým papierom. Každú vrstvu slaniny zasypeme 3 mm vrstvou soli. Počkáme 20 dní pri slanine z chrbta, pri laloku nie je potrebný taký dlhý čas.

Slaninu varíme vo vode, do ktorej sme pridali 50g cibule, 20-25g cesnaku, 3 klinčeky, 5 zrniek korenia, bobkový list a 2,5l vody. Varíme ju hodinu a potom ju dáme vychladiť. Keď slanina v chlade stuhne, môžeme ju potrieť zmesou, ktorú si pripravíme rozomletím cesnaku, červenej papriky a vody. Táto slanina je chuťovo výborná, ale môže sa uskladniť iba na 10 dní.

Ak chceme získať trvanlivejšiu slaninu, použijeme chrbtovú slaninu (s kožou alebo bez kože). Solíme ju podobne ako prvú slaninu a necháme odstáť 20 dní. Nevaríme ju, musíme len zotrieť soľ a potrieť ju kašou z mletého cesnaku, papriky a vody. Ak ju zavesíme na chladné a suché miesto vydrží nám až 2 mesiace.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *