Nasledujúce dva recepty vám ukážu, ako si môžete zachovať paradajky v kyslom náleve. Môžeme použiť zelené alebo červené paradajky.
Čerstvé zelené rajčiny odstopkujeme a umyjeme čistou vodou. Na nakladanie sú mimoriadne vhodné slivkové odrody rajčín. Rajčiny naukladáme do pohárikov, prevrstvíme ich kôprom a pritlačíme drevenou mriežkou. Nálev si pripravíme z 2 litrov vody, 6 litrov octu, 750 gramov cukru, 500 gramov soli, 10 kusov klinčekov, 10 zrniečok čierneho korenia a 5 bobkových listov. Rajčiny zalejeme nálevom, uzatvoríme ich a uložíme na chladné miesto.
Čerstvé červené paradajky, ktoré nie sú ešte úplne zrelé a majú tvrdú dužinu umyjeme a uložíme ich do pohárikov. Medzi ne naukladáme kúsky zeleru, kôpru, podľa chuti môžeme pridať aj malé kúsky pálivej papriky. Pritlačíme ich tenkou doštičkou a zalejeme čistým vínnym octom, ktorý sme si predtým uvarili s 10 zrniečkami čierneho korenia, 10 kúskami klinčekov a s 5 bobkovými listami (na približne 6 litrov octu). Pred nalievaním necháme ocot vychladnúť. Poháriky poriadne zavrieme a uložíme na chladné miesto.
Nálev si pripravíme z 2 litrov vody, 6 litrov octu…TO BY SOM CHCEL FAKT OCHUTNAT