Ponúkame vám tri rôzne recepty na nakladaná pečenú papriku v kyslom náleve: nakladaná pečená neolúpaná paprika v kyslom náleve, nakladané pečená olúpaná paprika v kyslom náleve a nakladaná pražená olúpaná paprika v kyslom náleve.
Nakladaná pečená neolúpaná paprika v kyslom náleve
Papriku so stopkou odrezanou 1cm pod základňu dôkladne umyjeme. Potom ju scedíme a ľahko opečieme na prudkom plameni. Dbáme na to, aby pri tom nezmäkla a neolúpala sa. Takto opečenú papriku ukladáme do plytkej nádoby, kde ju mierne nasolíme a pritlačíme čistou doštičkou. Keď po čase nádobu mierne otočíme, vytečie nám z nej šťava, ktorá vznikla pôsobením soli. Šťavu zachytíme, precedíme ju a budeme ju pridávať do nálevu. Papriky po niekoľkých hodinách preložíme do fliaš, uložíme medzi ne olúpané strúčiky cesnaku a petržlenovú vňať. Papriky mierne pritlačíme doštičkami. Podľa počtu paprík a veľkosti pohárikov dolejeme do vody, v ktorej sme papriky predvárali, 6% vínny ocot. Na jeden liter pridávame 20 až 30 gramov soli. Na záver do pohárikov nalejeme asi 3cm vrstvu rastlinného oleja, uzatvoríme ich a skladujeme na chladnom mieste.
Nakladaná pečená olúpaná paprika v kyslom náleve
Z prekrojených paprík najskôr odstránime semiačka a potom ich opečieme na prudkom ohni. Dávame pozor, aby mäsitá časť nezmäkla. Uložíme ich do plytkej nádoby a nasolíme ich. Po niekoľkých hodinách ich olúpeme, zalejeme 6% vínnym octom, v ktorom je 20 až 30 gramov soli. Po 7 až 8 hodinách ocot scedíme a papriky poukladáme do pohárikov, uložíme medzi ne olúpané strúčiky cesnaku a petržlenovú vňať, zalejeme 3 cm vrstvou oleja a uložíme na chladné miesto.
Nakladaná pražená olúpaná paprika v kyslom náleve
Čerstvé a mäsité papriky umyjeme a očistíme ich od semiačok. Potom ich zľahka upražíme v rastlinnom oleji a ihneď ich vkladáme do nádoby s čistým 6% vínnym octom, v ktorom sme rozpustili 250 gramov soli na jeden liter octu. Po hodine papriky vyberieme z octu a dáme ich na 10 minút do inej nádoby, ktorú jemne nakloníme a počkáme, kým sa papriky dobre scedia. Potom ich ukladáme do 1 až 2 litrových pohárov, čo najtesnejšie, aby sa z nich odstránil vzduch. Medzi papriky dávame na kúsky posekané strúčiky cesnaku, nakrájanú petržlenovú vňať a jeden bobkový list. Papriky môžeme stlačiť došičou. Na záver na ne nalejeme 2 cm vrstvu octu a 2 cm vrstvu oleja. Poháriky dobre uzatvoríme a odložíme na chladné miesto.