Papriku a baklažán môžeme nakladať a dochucovať na rôzne spôsoby. Výborná kombinácia chutí je, ak ich do pohárikov umiestnime spolu, pridáme ingrediencie a zalejeme ich olejom.
Veľké, hladké, mäsité, zelené, červené alebo žlté papriky poriadne umyjeme pod tečúcou vodou. Dobre ich scedíme a očistíme od semiačok a semeníc. Zľahka ich opečieme na prudkom ohni. Trochu ich nasolíme. Po niekoľkých hodinách sa olúpu. Olúpané papriky narežeme pozdĺžne na pásiky.
Na 2kg paprík vyberieme 1kg čerstvých mladých baklažánov s ešte nevyvinutými semenami. Opečieme ich na prudkom ohni tak, aby mäsitá časť zostala biela, olúpu sa a po dĺžke ich narežeme na rezy. Zmiešame ich s narezanými paprikami a celú zmes osolíme podľa chuti. Kvôli aróme pridáme ešte olúpané strúčiky cesnaku, narezanú petržlenovú vňať a čierne korenie.
Zmes zalievame horúcim rastlinným olejom – na každý kilogram opečenej zeleniny pridáme 50 gramov oleja. Zmes dobre premiešame. Na každý kilogram opečenej zeleniny ešte pridáme 50g prevareného, podľa chuti osoleného čistého vínneho octu.
Naplníme poháriky a ukladáme ich na chladné miesto.