Mrkva má v kuchyni veľmi široké uplatnenie. Preto je dobré ak si mrkvu zakonzervujeme v čase, keď rastie na záhradke. Jeden zo spôsobov je nakladaná mrkva v kyslom náleve.
Na nakladanie je najvhodnejšia malá srdcovka jasnooranžovej farby. Mrkvu najskôr namočíme na pol hodiny do studenej vody. Potom ju poriadne umyjeme. Dobrým spôsobom na odstránenie nečistôt z mrkvy je čistenie kefkou. Najskôr mrkvu vložíme do pohárikov a pripravíme si nálev. Nálev pripravujeme z dvoch objemových dielov vody, 3 objemových dielov octu a 2 dielov cukru. Mrkvu v pohárikoch zalejeme nálevom. Poháriky dobre zavrieme a previažeme ich celofánom. Uskladníme ich na chladnom mieste. Veľmi efektne vyzerá mrkva, ktorú vykrojíme zúbkovaným nožom.