Hovorí sa, že na doplnenie dennej dávky vitamínu C je potrebných zjesť 40 bobúľ ríbezlí. Môžeme si z nich ale pripraviť pretlak, vďaka ktorému nás cez zimu čaká vitamínová bomba.
Na ríbezľový pretlak môžeme použiť všetky druhy ríbezlí – červené, čierne alebo biele ríbezle. Odstopkované ríbezle najskôr rozvaríme vo vriacej vode, aby zmäkli. Pootom ich pretrieme cez sitko a tak odstránime semiačka. Tento pretlak prudkým varom – asi 15 minút – mierne zahustíme. Na zahustenie pretlaku pridáme ešte za horúca asi 0,3 až 0,4 kg cukru na jeden liter pretlaku. Po rozpustení cukru pretlak vychladíme a naplníme ho do nepriepustných nádob. Dbáme na to, aby sme v nádobách nechali malú vzduchovú medzeru.
Ak sme dodržiavali všetky postupy, ovocný pretlak by nám mal v mrazničke vydržať 2-4 mesiace pri -12°C, 10-12 mesiacov pri -18°C a 15-18 mesiacov pri -24°C.