Na mrazenie karfiolu by sme mali vybrať celistvý, biely a čerstvý karfiol. Karfiol rozdelíme na stredne veľké ružičky, ktoré by mali byť celistvé a nie rozdrobené. V priemere by mali mať 2,5 – 3 cm.
Najskôr tieto časti ponoríme na 30 sekúnd do slaného roztoku. Pripravíme ho tak, že rozpustíme 4 – 5 kávových lyžičiek soli v 3 litroch vody. Po tomto čase karfiol opláchneme, necháme odkvapkať a predvárame ho vo vriacej vode 3 minúty.
Po vychladnutí a odkvapkaní plníme karfiol do nádob alebo vreciek. Vo vnútri obalov nenechávame žiadnu vzduchovú medzeru.
Stredne veľké karfioly môžeme mraziť aj celé. V tomto prípade ich blanšírujeme 5 minút. Po vychladení v ľadovej vode (môžeme pridať aj ľad) ich balíme do celofánu, tenkej polyetylénovej fólie alebo mikrotenu.
Ak sme dodržiavali všetky postupy, karfiol by nám mal v mrazničke vydržať 2-3 mesiace pri -12°C, 8-10 mesiacov pri -18°C a 12-15 mesiacov pri -24°C.