Na výrobu a následné mrazenie jahodového pretlaku, by sme mali použiť zrelé a červené jahody. Najlepšie sú odrody jahôd s malou dutinou, ktoré môžeme jednoducho odstopkovať a sú vysoko aromatické.
Vytriedené jahody najskôr umyjeme a odstopkujeme. Vkladáme ich do nádoby a mierne ich podlejeme vodou. Miernym varom ich rozvaríme. Malý trik na odstránenie aspoň malej časti zrniečok je jahody pretrieť cez jemné sitko. Tento pretlak krátko povaríme a tým ho zahustíme. Pridáme asi 0,30 kg cukru na 1kg pretlaku. Keď sa nám cukor rozpustí pretlak nalejeme do nepriepustných nádob alebo dóz a necháme zamraziť.
Mrazený jahodový pretlak v akejkoľvek podobe je výborný na priamu konzumáciu v zimnom období. Môžeme ho použiť aj do koláčov alebo zmrzlín.
Ak sme dodržiavali všetky postupy, ovocný pretlak by nám mal v mrazničke vydržať 2-4 mesiace pri -12°C, 10-12 mesiacov pri -18°C a 15-18 mesiacov pri -24°C.