Na mrazenie jahôd by sme mali použiť vyzreté a červené jahody. Najlepšie sú odrody jahôd s malou dutinou, ktoré sa dajú ľahko odstopkovať a sú vysoko aromatické.
Jahody môžeme mraziť viacerými spôsobmi. Ponúkame vám tie najviac šetrné postupy: mrazené jahody s prevrstveným cukrom, mrazené jahody bez cukru, mrazené drvené jahody s prevrstveným cukrom.
Mrazenie jahôd s prevrstveným cukrom
Jahody odstopkujeme a umyjeme ich v studenej vode. Na jeden kilogram jahôd použijeme 0,20 kg cukru. Cukor premiešame s jahodami. Dávame si pozor, aby sme plody neporušili. Jahody plníme do nádob. Môžeme použiť sáčky, plastové krabičky alebo dózy. Nádoby uzavrieme a jahody dáme mraziť.
Mrazenie jahôd v cukrovom roztoku
Jahody umyjeme a odstopkujeme. Pripravíme si roztok. Do 0,6 litra vody rozpustíme 0,4 kg cukru. Jahody uložíme do nepriepustných nádob a zalejeme cukrovým nálevom. Po uzatvorení mrazíme.
Mrazenie drvených jahôd s prevrstveným cukrom
Jahody umyjeme a odstránime stopku. Potom ich úplne alebo čiastočne podrvíme. Do tejto jahodovej drviny pridáme 0,2kg cukru na 1kg jahôd. Celú zmes dôkladne premiešame, naplníme nepriepustné nádoby a mrazíme.
Mrazené jahody v akejkoľvek podobe sú výborné na priamu konzumáciu. Môžeme ich použiť aj do koláčov, zmrzlín alebo koktailov. Vždy musíme dbať na to, aby sme jahody mrazili správnym postupom a vyhli sa nebezpečnej teplote na začiatku mrazenia.
Ak sme dodržiavali všetky postupy, jahody by nám mali v mrazničke vydržať 2-4 mesiace pri -12°C, 10-12 mesiacov pri -18°C a 15-18 mesiacov pri -24°C.