Jablká obsahujú veľa vitamínu C. Jeho príjem je dôležitý najmä na jeseň a zimu. Vďaka nemu môžete predísť prechladnutiu, a dokonca vás zbaví aj únavy.
Jablká je preto dobré zamraziť, buď v podobe jablkových rezov alebo pretlaku, aby sme si vitamíny mohli dopriať aj v dlhom zimnom období.
Pri mrazení jabĺk, ako aj pri mrazení iného ovocia, musíme dbať na to, ako ich pred mrazením predpripravíme a na samotný proces mrazenia. Je to veľmi dôležité.
Mrazené jablkové rezy
Na mrazenie jablkových rezov môžeme použiť kyslasté odrody jabĺk. Jablká olúpeme, odstránime jadrovník a pokrájame ich na rezy. Môžeme ich pokrájať na kolieska alebo na menšie časti s hrúbkou asi 3 až 4mm. Rezy chránime pred hnednutím tým, že ich po rozkrojení ponoríme do studenej vody, do ktorej sme pridali pol polievkovej lyžice soli na jeden liter vody. V tomto ochrannom roztoku nesmú byť rezy dlhšie ako 20 minút.
Jablkové rezy mrazíme buď prevrstvené cukrom v množstve 0.25kg cukru na 1kg jablkových rezov.
Alebo druhou možnosťou je mrazenie bez pridania cukru. Vtedy postupujeme tak, že rezy najprv rozložíme na podložku, ktorú potom zasunieme aj s jablkami do vrecka z plastickej fólie a dáme mraziť. Počkáme, kým sa rezy čiastočne zamrazia. Vytiahneme ich z mrazničky a rozdelíme jednotlivé zhluky rezov. Potom ich preložíme do novej nádobky, ktorá neprepúšťa vlhkosť a ihneď ich dáme do mrazničky.
Jablkové rezy po rozmrazení môžeme použiť do najrozličnejších koláčov, múčnikov a do kompótov.
Mrazený jablkový pretlak
Z úplne zrelých jabĺk vyrobíme najprv jablkový pretlak. Jablká rozkrájame, rozvaríme s malým množstvom vody. Hmotu rozmixujeme. Keď chceme pretlak jemnejší, môžeme ich ešte pretlačiť cez sitko. Ešte kým sú jablká horúce, rozpustíme v nich cukor (0,3kg cukru na 1kg pretlaku). Súčasne pridáme 2 až 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy na jedno kilo pretlaku, aby sme zabránili hnednutiu. Počkáme kým pretlak vychladne. Potom ho nalievame do nepriepustných nádob a dáme ich mraziť.
Ak sme dodržiavali všetky postupy ovocie by nám malo v mrazničke vydržať 2-4 mesiace pri -12°C, 10-12 mesiacov pri -18°C a 15-18 mesiacov pri -24°C.
Po rozmrazení je jablkový pretlak výbornou pochúťkou pre celú rodinu. Môžeme ho použiť aj na koláče alebo ovocné peny.