Mrazenie hrušiek

Na mrazenie hrušiek sú najvhodnejšie sú odrody Wiliamsova, Clappova a Solanka.Na mrazenie hrušiek môžeme použiť viacero odrôd. Najvhodnejšie sú však odrody Wiliamsova, Clappova a Solanka. Vyvarujeme sa mrazeniu takých odrôd, ktoré majú v dužine veľa kamenitých buniek. Na mrazenie taktiež nie sú vhodné zimné odrody hrušiek.

Hrušky na mrazenie musia byť zrelé a mäkké. Aby nám toto ovocie v mrazničke vydržalo čo najdlhšie, mali by sme ho mraziť v cukrovom roztoku.

Hrušky vypláchneme v čistej vode a olúpeme. Potom ich nakrájame buď na polky alebo ich rozštvrtíme. Odstránime z nich jadrovník.

Aby nám upravené hrušky nechytili hnedú farby, ihneď ich dávame do studenej vody, do ktorej sme rozpustili asi 3 gramy kyseliny citrónovej na jeden liter vody. Neodporúča sa spracovať viac ako 1,5 kg hrušiek naraz.

Cukrový roztok si pripravíme tak, že rozpustíme 0,4 kg cukru v 0,6 litroch vody. Necháme ho zovrieť. Hrušky v sitku vytiahneme z ochranného roztoku a následne ho vložíme do vriaceho cukrového roztoku na 1 až 2 minúty. Potom ich necháme odkvapkať. Hrušky aj s cukrovým nálevom necháme vychladnúť.

Do vychladnutého cukrového roztoku pridáme 4 až 5 polievkových lyžíc citrónovej šťavy (alebo kávovú lyžičku kyseliny citrónovej) na jeden liter roztoku. Hrušky plníme do nepriepustných nádob, nalejeme na ne cukrový nálev a necháme ich mraziť.

Ak sme dodržiavali všetky postupy, ovocie by nám malo v mrazničke vydržať 2-4 mesiace pri -12°C, 10-12 mesiacov pri  -18°C a 15-18 mesiacov pri -24°C.

Mrazené hrušky sú po rozmrazení výbornou a zdravou pochúťkou. Sú vhodné na priamu konzumáciu alebo ich môžeme použiť aj do koláčov, zmrzlín, kompótov a koktailov.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *