Na mrazenie strukov sú vhodné zelené aj žlté odrody. Struky by nemali byť prezreté a mali by byť bez vlákien. Vyberieme iba tie, ktoré sú nie sú poškodené alebo napadnuté chorobami. Semená nemajú byť vyvinuté. Fazuľky by sme mali zbierať ráno, hlavne v horúcich dňoch. Zvýrazní sa ich chuť.
Mraziť môžeme buď celé struky alebo ich pokrájame na drobné kúsky – rezy dlhé 2 až 3 cm. Pri mrazení celých strukov odstránime konce a malú časť pri ich stopkách.
Struky musíme blanšírovať – predvárať. Celé struky blanšírujeme 3 minúty a rezané struky 2 minúty. Po vychladení plníme struky do nádob a dávame mraziť. V nádobách nechávame 1 až 2 cm vzduchovú medzeru.
Keď neskôr fazuľky vyberieme z mrazničky varíme ich rovnako dlho ako kupované (3-5 minút).
Ak sme dodržiavali všetky postupy fazuľkové struky by nám mal v mrazničke vydržať 2-3 mesiace pri -12°C, 8-10 mesiacov pri -18°C a 12-15 mesiacov pri -24°C.