Mrazenie čerešní je typickým spôsobom, ako môžeme tieto červené plody uchovať na časy, kedy ich nie je dostatok. Ak dodržujeme všetky postupy, čerešne nám v mrazničke pri -24°C vydržia až rok a pol.
Čerešne mrazíme buď celé v cukrovom náleve alebo rozdrvené s cukrom. Najlepšie na mrazenie sú čerešne tmavých odrôd.
Mrazenie celých čerešní v cukrovom náleve
Čerešne najskôr poriadne umyjeme a vykôstkujeme. Vykôstkovať ich môžeme jednoduchým vytláčaním kôstky z plodu alebo pomocou vykôstkovača. Pripravíme si cukrový nálev. Rozpustíme si 0,3 kg cukru v 0,7 litra vody. Potom do nálevu pridáme ešte 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy alebo ¾ kávovej lyžičky kyseliny citrónovej. Čerešne zalejeme nálevom a plníme ich do nepriepustných nádob. Necháme dostatočnú vzduchovú medzeru a mrazíme.
Mrazenie rozdrvených čerešní s cukrom
Čerešne po umytí a vykôstkovaní rozdrvíme. Do tejto čerešňovej drviny pridáme 0,40 kg cukru na 1 kg drviny spolu s 3 polievkovými lyžicami citrónovej šťavy (alebo môžeme použiť aj ¾ čajovej lyžičky kyseliny citrónovej).
Zmes naplníme do nepriepustných obalov a mrazíme. Mrazené čerešne môžeme použiť do koláčov, kompótov, zmrzlín a iných chutných pokrmov.
Ak sme dodržiavali všetky postupy, ovocie by nám malo v mrazničke vydržať 2-4 mesiace pri -12°C, 10-12 mesiacov pri -18°C a 15-18 mesiacov pri -24°C.