Cez leto si môžeme nachystať čerstvú zeleninovú zmes, ktorú dáme zamraziť a cez zimu si z nej môžeme pripraviť polievku alebo ju môžeme použiť ako prílohu k rôznym jedlám.
Veľmi chutná je zeleninová zmes, ktorá obsahuje kaleráb, karfiol, zeler, kel a mrkvu. Každú zeleninu dôkladne očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Množstvá jednotlivých druhov zeleniny pripravíme pomocou nasledujúceho pomeru:
Kaleráb: 25%
Karfiol: 15%
Zeler: 10%
Kel: 20%
Mrkva: 30%
Aby sme nemuseli každý druh zeleniny predvárať osobitne, môžeme všetky druhy zeleniny predvariť spoločne po dobu troch minút. Kel vyberieme po 90 sekundách. Potom zmes prudko schladíme v studenej vode. Môžeme do vody pridať aj kúsky ľadu. Zmes plníme do nádob a vo vnútri nechávame 1 cm vzduchovú medzeru.