Dôležitým znakom dobre vyrobeného džemu je správna rôsolovitá konzistencia, ktorá je podmienená dodržiavaním vhodného pomeru pektínových látok, cukru a kyslín.
Pektínové látky sa nachádzajú v ovocí v rozličnom množstve, ktoré závisí od druhu ovocia a od stupňa jeho zrelosti. Ak je ich v ovocí nedostatok, musíme ich doplniť hotovými prípravkami. Pektínové prípravky si môžeme pripraviť aj doma.
Pektín podľa zrelosti ovocia:
Najviac pektínových látok obsahuje nedozreté ovocie. Čím je ovocie vyzretejšie, tým ich obsahuje menej. Bežne sa však používa úplne zrelé voňavé ovocie spolu s menej dozretým ovocím. Ovocia má byť čo najčerstvejšie.
Pektín podľa druhu ovocia:
Najväčší obsah pektínu: ríbezle, egreše, nezrelé jablká, duly.
Stredný obsah pektínu: marhule, ringloty, černice, slivky, jahody.
Mierny obsah pektínu: maliny, čučoriedky, višne, čerešne.
Ak sa na prípravu džemov použije ovocie s malým obsahom pektínu (prezreté ovocie alebo druhy s nízkym obsahom pektínu) musí sa obsah pektínu doplniť.
Obsah cukru v džeme
V hotovom džeme je obvykle 55 až 65% cukru (vrátane cukru, ktorý obsahuje ovocie).
- vo veľmi rôsolovitom ovocí stačí aj 50%
- v málo rôsolovitom ovocí (bez pridanie pektínu) potrebujeme 60%
Pomer cukru a kyslosti
Pomer potrebnej kyslosti pri tvorbe džemu k pomeru cukru je nepriamy. Čiže čím menej cukru v uvedenom rozmedzí sa použije , tým je potrebný väčší obsah kyselín v džeme.
Pomer cukru a pektínu
Je podobný ako pomer cukru a kyslosti. Čím je obsah cukru menší, tým je potrebné pridať viac pektínu.
Dobry den,kolko pektinu obsahuje100 g jablk?Dakujem
lahko z neho vytiahnes listok
Ako poznať že ANNAS je zrelí