Množstvo pektínu v ovocí

každý druh ovocia má rôzne množstvo pektínu

Dôležitým znakom dobre vyrobeného džemu je správna rôsolovitá konzistencia, ktorá je podmienená dodržiavaním vhodného pomeru pektínových látok, cukru a kyslín.

Pektínové látky sa nachádzajú v ovocí v rozličnom množstve, ktoré závisí od druhu ovocia a od stupňa jeho zrelosti. Ak je ich v ovocí nedostatok, musíme ich doplniť hotovými prípravkami. Pektínové prípravky si môžeme pripraviť aj doma.

Pektín podľa zrelosti ovocia:

Najviac pektínových látok obsahuje nedozreté ovocie. Čím je ovocie vyzretejšie, tým ich obsahuje menej. Bežne sa však používa úplne zrelé voňavé ovocie spolu s menej dozretým ovocím. Ovocia má byť čo najčerstvejšie.

Pektín podľa druhu ovocia:

Najväčší obsah pektínu: ríbezle, egreše, nezrelé jablká, duly.

Stredný obsah pektínu: marhule, ringloty, černice, slivky, jahody.

Mierny obsah pektínu: maliny, čučoriedky, višne, čerešne.

Ak sa na prípravu džemov použije ovocie s malým obsahom pektínu (prezreté ovocie alebo druhy s nízkym obsahom pektínu) musí sa obsah pektínu doplniť.

Obsah cukru v džeme

V hotovom džeme je obvykle 55 až 65% cukru (vrátane cukru, ktorý obsahuje ovocie).

  • vo veľmi rôsolovitom ovocí stačí aj 50%
  • v málo rôsolovitom ovocí (bez pridanie pektínu) potrebujeme 60%

Pomer cukru a kyslosti

Pomer potrebnej kyslosti pri  tvorbe džemu k pomeru cukru je nepriamy. Čiže čím menej cukru v uvedenom rozmedzí sa použije , tým je potrebný väčší obsah kyselín v džeme.

Pomer cukru a pektínu

Je podobný ako pomer cukru a kyslosti. Čím je obsah cukru menší, tým je potrebné pridať viac pektínu.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

3 comments for “Množstvo pektínu v ovocí

  1. Alzbeta
    2. január 2019 o 12:11

    Dobry den,kolko pektinu obsahuje100 g jablk?Dakujem

  2. lucia
    14. september 2016 o 21:55

    lahko z neho vytiahnes listok

  3. Pavol
    13. máj 2016 o 15:34

    Ako poznať že ANNAS je zrelí

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *