Na prípravu kvasených feferónok môžeme použiť rôzne druhy, ktoré nám vyhovujú ich štipľavosťou. Feferónky poriadne poumývame a umiestnime ich do 5 litrových fliaš. Môžeme použiť aj drevené alebo kamenné nádoby.
Uložené feferónky zalievame slaným nálevom. Pripravíme ho zo 60 – 70 gramov soli na jeden liter vody. Feferónky na povrchu zaťažíme, aby boli stále ponorené v náleve. Takto sa vytvoria veľmi dobré podmienky pre množenie baktérií na mliečne kvasenie. Tieto baktérie pri najvhodnejšej teplote 25 – 30 °C prekvasia feferónky za 2 – 3 týždne.
Ak chceme vykvasené feferónky udržať dlhšie, musia byť uložené v tmavej a chladnej miestnosti. Musíme ich ošetrovať, aby sa na povrchu nevytvorila pleseň. Zabránime tomu tak, že ich poháriky dopĺňame nálevom z 1 litra vody, 1 deci octu a 20 gramov soli.
Vykvasené feferónky môžeme preložiť aj do menších fliaš (1 – 2 litrových) a zaliať octovým nálevom, ktorý pripravíme z 1 litra vody a 2 deci octu. Tieto poháriky uzatvoríme a uložíme ich do chladnej a tmavej miestnosti.