Marhuľový džem

marhuľový džemDobre vyrobený marhuľový džem  je príjemne aromatický, má svetlú farbu a lahodnú chuť. Patrí k najlepším džemom. Marhule by mali dozrieť na strome, aby dosiahli tú najlepšiu chuť a arómu. Mali by mať pevnú konzistenciu. Múčnaté a mäkké marhule majú menší obsah pektínu.

Plody rozpolíme a vykôstkujeme. Škvrnité časti plodov odkrojíme a diely marhúľ ihneď ponoríme do studenej vody s 2 g kyseliny citrónovej na 1 liter vody. Zabránime tak hnednutiu marhúľ v častiach, kde sme ich narezali.

Odvážené množstvo marhúľ varíme s trochou vody (pol deci) a s 1/5 dávky cukru, kým plody nezmäknú a džem je takmer zahustený. Ak sme použili prezreté ovocie, pridáme strednú dávku pektínu (plody, ktoré majú ešte pevnú dužinu majú dostatok pektínových látok). Potom pridáme zostávajúce množstvo cukru a varíme, kým je výsledok testu rôsolotvornej schopnosti džemu kladný. Skúšku robíme krátko po pridaní cukru, lebo džem  býva uvarený veľmi skoro. Pri marhuľovom džeme si môžeme vybrať z nasledujúcich troch druhov:

Sladký, viac zahustený džem

(Obsah cukru asi 60%) Dávku džemu varíme maximálne z 1,5 kg ovocia. Z 1 kg ovocia odparíme 0,45 litra vody a pridávame 0,8 kg cukru.

Menej sladký, viac zahustený džem

(Obsah cukru asi 50%) Dávku džemu  varíme maximálne z 1,5 kg ovocia. Z 1 kg ovocia odparíme 0,5 litra vody a pridáme 0,5 kg cukru.

Sladký, menej zahustený džem

(Obsah cukru asi 60%) Z 1 kg ovocia odparíme 0,3 litre vody (okrem prídavku na začiatku varenia) a pridáme 1 kg cukru.

Dôkladne umyté poháriky vyhrejeme a plníme horúcim džemom. Poháriky plníme asi pol centimetra pod okraj. Uzavrieme ich viečkami a opatrne ponoríme do teplej vody. Sterilizujeme 5 minút pri teplote asi 95°C. Poháriky na konci ochladíme studenou vodou.

Džemy sa dajú konzervovať aj iným spôsobom. Viac si môžete prečítať v článku konzervovanie džemov. Ak nechcete pri výrobe džemov používať zakúpený pektín, pozrite si článok o tom, ako si môžete vyrobiť domáci prírodný pektín. 

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *