Malinový sirup – recept za tepla alebo studena

malinový sirupNajobľúbenejším sirupom v našich domácnostiach je malinový sirup. Môžeme ho pripraviť dvoma spôsobmi za tepla alebo za studena.

 

 

Malinový sirup pripravený za tepla

Základnou surovinou na prípravu malinového sirupu je malinová šťava, ktorú si vieme vyrobiť dvoma spôsobmi.

1.spôsob: Maliny sa drvia a lisujú. Nemôžu sa príliš dlho kvasiť, aby hotová šťava neobsahovala viac ako 0,75 % alkoholu. Maliny takto spracovávame pomocou rôznych kuchynských zariadení, ktoré nám prácu uľahčujú tým, že ovocie súčasne drvia a lisujú.

2.spôsob: Druhým spôsobom je parenie malín. Na parenie malín je vhodné špeciálne zariadenie – parný odšťavovač. Princípom tohto spôsobu je to, že sa ovocie parou vylúhuje a šťava steká do zbernej nádoby.

Šťavu čírime tak, že ju necháme niekoľko hodín usádzať, pričom hrubý kal sa nám usadí na dne a číru malinovú šťavu opatrne stiahneme alebo šťavu jemne filtrujeme cez handričku.

Množstvo šťavy najskôr odmeriame a potom ju rýchlo zahrejeme na teplotu 90 až 100°C. Pri tomto zahrievaní sa na povrchu vyzrážajú nečistoty vo forme peny. Túto penu odstránime dierkovanou varechou.

Potom pridávame cukor. Na 1 kg malinovej šťavy pridáme 1, 50kg cukru a tak dostaneme 2,50 kg malinového sirupu. Alebo na 1 kg sirupu zmiešame 600 gramov cukru a 400 gramov šťavy.

Za stáleho miešania necháme cukor rozpustiť. Po pridaní cukru už nesmie šťava dlho vrieť. Ak by sme ju nechali vrieť píliš dlho, sirup by dostal nepríjemnú varnú chuť, ktorá znižuje jeho výslednú kvalitu.

Po rozpustení cukru pridávame 7 gramov kyseliny citrónovej na 1 kg sirupu. Obsah kyselín v šťave je rozhodujúci pri výslednej kvalite sirupu.

Tento druh malinového sirupu môžeme ešte za tepla (približne 75°C) plniť do fliaš a uzatvoriť ich vyvarenými zátkami. Potom ich otočíme hore dnom, aby sme vysterilizovali aj zátku a vzduch, ktorý sa dostal do fľaše.

Malinový sirup má nižšiu kyslosť a má menej výraznú malinovú chuť.

Malinový sirup pripravený za studena

Malinový sirup pripravený za studena je kvalitnejší a má lepšiu vôňu. Pripravujeme ho v menších dávkach z ovocia a cukru v pomere 1 : 1, tak že na každý kilogram malín musíme pridať jeden kilogram cukru.

Maliny vo vhodnej nádobe, ktorou môže byť napríklad 5 litrová sklenená fľaša, prevrstvíme naváženou dávkou cukru a uložíme na tmavé miesto. Ovocie necháme vylúhovať. Po niekoľkých dňoch maliny pustia šťavu, v ktorej je rozpustený aj pridaný cukor.

Tento druh malinového sirupu obsahuje nižšie percento a tak nie je dostatočne konzervovaný. Sirup musíme sterilizovať tak, že ho zahrejeme na teplotu 80 až 85°C a plníme ho do riadne poumývaných fliaš v horúcej vode. Potom fľašky otočíme hore dnom, aby sme vysterilizovali aj zátku a vzduch, ktorý sa dostal do fľaše. Približne po 20 minútach ich schladíme.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *