Jahodový sirup – recept

jahodový sirup1Ak si chceme pripraviť jahodový sirup, používame vyzreté a dobre vyfarbené jahody.

Základnou surovinou na prípravu jahodového sirupu je jahodová šťava, ktorú si vieme vyrobiť dvoma spôsobmi.

1. spôsob: Jahody sa drvia a lisujú. Nemôžu sa príliš dlho kvasiť, aby hotová šťava neobsahovala viac ako 0,75 % alkoholu. Jahody takto spracovávame pomocou rôznych kuchynských zariadení, ktoré nám prácu uľahčujú tým, že ovocie súčasne drvia a lisujú.

2. spôsob: Druhým spôsobom je parenie jahôd. Na parenie jahôd je vhodné špeciálne zariadenie – parný odšťavovač. Princípom tohto spôsobu je to, že sa ovocie parou vylúhuje a šťava steká do zbernej nádoby.

Šťavu čírime tak, že ju necháme niekoľko hodín usádzať, pričom hrubý kal sa nám usadí na dne a číru jahodovú šťavu opatrne stiahneme alebo šťavu jemne filtrujeme cez handričku.

Množstvo šťavy najskôr odmeriame a potom ju rýchlo zahrejeme na teplotu 90 až 100°C. Pri tomto zahrievaní sa na povrchu vyzrážajú nečistoty vo forme peny. Túto penu odstránime dierkovanou varechou.

Potom pridávame cukor. Jahodový sirup môžeme pripraviť dvoma spôsobmi – sladký a menej sladký sirup. Za stáleho miešania necháme cukor rozpustiť. Po pridaní cukru už nesmie šťava dlho vrieť. Ak by sme ju nechali vrieť píliš dlho, sirup by dostal nepríjemnú varnú chuť, ktorá znižuje jeho výslednú kvalitu.

1. spôsob – sladký jahodový sirup

Na 1 kg jahodovej šťavy pridáme 1, 50kg cukru a tak dostaneme 2,50 kg jahodového sirupu. Alebo na 1 kg sirupu zmiešame 600 gramov cukru a 400 gramov šťavy. Po rozpustení cukru pridávame 8 až 10 gramov kyseliny citrónovej na 1 kg sirupu. Obsah kyselín v šťave je rozhodujúci pri výslednej kvalite sirupu.

Tento druh jahodového sirupu môžeme ešte za tepla ( približne 75°C) plniť do fliaš a uzatvoriť ich vyvarenými zátkami. Potom ich otočíme hore dnom, aby sme vysterilizovali aj zátku a vzduch, ktorý sa dostal do fľaše.

Tento jahodový sirup má nižšiu kyslosť a menej výraznú jahodovú chuť.

2. spôsob – menej sladký jahodový sirup

Na 1 kg jahodovej šťavy pridáme 900 gramov cukru a tak dostaneme 1,90 kg jahodového sirupu. Alebo na 1 kg sirupu zmiešame 480 gramov cukru a 520 gramov šťavy. Po rozpustení cukru pridávame 8 až 10 gramov kyseliny citrónovej na 1 kg sirupu. Obsah kyselín v šťave je rozhodujúci pri výslednej kvalite sirupu.

Tento druh jahodového sirupu obsahuje nižšie percento sušiny a cukru a tak nie je dostatočne konzervovaný a môže sa nám ľahko pokaziť kvasením. Sirup musíme sterilizovať tak, že ho pri teplote 80 až 85°C plníme do riadne poumývaných fliaš v horúcej vode. Potom fľašky otočíme hore dnom, aby sme vysterilizovali aj zátku a vzduch, ktorý sa dostal do fľaše. Približne po 20 minútach ich schladíme.

Tento jahodový sirup je kyslejší a má výraznú jahodovú chuť.

Náš tip: Arómu a chuť jahodového sirupu pri oboch spôsoboch môžeme vylepšiť tak, že k záhradným jahodám pridáme aj 5 – 10% lesných jahôd.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *