Jablkový kompót

jablkový kompót

V čase dozrievania jabĺk je dôležité, aby sme ich vedeli správne zakonzervovať na zimu. Jeden z najčastejších spôsobov je práve príprava jablkového kompótu. Nasledujúci recept vám ukáže ako by sa mal jablkový kompót vyrobiť a sterilizovať.

Jablká určené na kompóty by mali byť stredne veľké so sladkokyslou chuťou. Mali by mať jemnú dužinu a malý jadrovník. Musia byť zrelé a nie priveľmi kyslé. Nemali by byť múčnaté, pretože takéto plody sú všeobecne bezcenné. Aby sme dosiahli čo najlepšie výsledky, mali by sme držať všeobecných postupov pri výrobe  kompótov.

Jablká olúpeme a ihneď ich vkladáme do roztoku, ktorý ich chráni proti hnednutiu. Roztok obsahuje 5% kyseliny citrónovej na 1 liter vody. Okrem kyseliny citrónovej môžeme použiť aj iné, alternatívne spôsoby. Olúpané jablká potom prekrojíme pozdĺžnym rezom na dve polovice, odstránime jadrovník, okvetie a stopku a jednotlivé polovice ešte prekrojíme. Takto upravené štvrtinky jabĺk znova rýchlo ukladáme do vody s kyselinou citrónovou.

Po skončení úpravy jablká vložíme do vriacej vody na predvarenie. Vodu treba predtým okysliť kyselinou citrónovou v množstve 5-7g na 1 liter vody a rozpustiť v nej 100g cukru.  Čas predvarenia závisí od zrelosti a kvality plodov.  Výsledok predvarenia by mal byť ten, že jablká čiastočne zmäknú a nelámu sa ako surové jablká.  Dávame však pozor, aby sme ich nerozvarili. Po skončení predvárania jablká rýchlo schladíme,  natlačíme ich do pohárikov a zalejeme nálevom.

Nálev si v tomto prípade pripravíme rozpustením 0,5 kg cukru v 1 litre vody. Tým získame asi 1,3 litra hotového nálevu. Nálev nezabudneme prichutiť škoricovou kôrou, ktorá sa povarí v náleve alebo ju pridáme priamo do pohárikov. Jablkový kompót sterilizujeme 15 až 20 minút pri teplote vody 90°C.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *