Hruškový kompót

Na hruškový kompót sú vhodné odrody s jemnou, tuhou a aromatickou dužinou.Hruškový kompót patrí medzi najchutnejšie druhy kompótov. Musí sa ale pripraviť z kvalitných odrôd a dodržať správny postup.

Na hruškový kompót sú vhodné odrody pravidelných tvarov s jemnou, ale tuhou dužinou, ktorá je aromatická. Hrušky by nemali obsahovať kamienkové bunky. Vhodnou je napríklad Wiliamsova alebo Clappova odroda. To však neznamená, že nemôžeme použiť aj iné odrody, ktoré spĺňajú vyššie uvedené podmienky.

Plody, ktoré používame do kompótu by mali byť takmer zrelé, ale musia byť ešte tuhé. Nikdy nepoužívame prezreté hrušky.

Najskôr hrušky olúpeme, prepolíme ich a vyberieme jadrovník. Povyberáme aj vlákna, ktoré sa nachádzajú v okolí  jadrovníka, medzi stopkou a kalichom. Odkrojíme aj menší kúsok pri stopke a kalichu.

Takto upravené polovičky hrušiek ponoríme do studenej vody, do ktorého sme pridali približne 5 gramov kyseliny citrónovej na jeden liter vody. Tento roztok zabraňuje hruškám, aby chytili nepeknú hnedú farbu.

Ak sú hrušky takmer zrelé nemusia sa predvárať. V tomto prípade ich ihneď po vytiahnutí z nálevu ukladáme do pohárikov.

Ak je dužina hrušiek tvrdšia, treba ich mierne predvariť, čím jemne zmeníme ich konzistenciu. Do vody, ktorá bude určená na predváranie pridáme aj 5 – 10 gramov kyseliny citrónovej. Roztok necháme zovrieť a v sitku do neho ponárame plody. Hrušky blanšírujeme až pokiaľ nie je dužina dostatočne mäkká. To zistíme tak, že keď ich napichneme na vidličku, hrušky sa po nej kĺžu. Dávame si pozor, aby sme ich nerozvarili. Treba počítať s tým, že hrušky ešte počas sterilizácie zmäknú.

Hrušky naukladáme do pohárikov. Najlepšie je ich ukladať prekrojenou stranou nadol.

Plody potom zalejeme nálevom. Ten si pripravíme rozpustením približne 0,55 kg cukru v jednom litre vody. Tým dostaneme asi 1,3 litre nálevu. Do nálevu pridáme aj klinčeky a škoricu.

Uzavreté poháriky sterilizujeme pri teplota 90°C po dobu 20 minút. Ak boli plody veľmi tvrdé sterilizujeme ich pri 90°C 25 – 30 minút.

V prípade hrušiek musíme dbať na to, aby sme dobu predvárania alebo sterilizácie nepredlžovali, pretože hruškový kompót by mohol mať nepríjemnú varnú chuť.

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *