V nasledujúcich 10 faktoch je v krátkosti opísaná história zavárania.
1.Vynálezca konzervovaných potravín bol francúzsky cukrár Nicolas Appert, ktorý začal v roku 1795 uchovávať potraviny do uzavretých sklenených fliaš.
2. V tom istom roku francúzska armáda ponúkla cenu za vynájdenie tejto metódy. V januári 1810 Appert získal cenu 12.000 frankov.
3. Appertova metóda bola adaptovaná britským vynálezcom Petrom Durandom, ktorý v roku 1810 získal prvý patent na potraviny konzervované v plechovkách.
4. Pôvodne sa zaváraniny otvárali s kladivom a dlátom. Francúzska armáda používala bodáky.
5. Prvý cínový otvárač vynašiel anglický tvorca chirurgických nástrojov Robert Yates v roku 1855
6. V súčasnej dobe existuje asi 3000 patentov na otvárače konzerv.
7. Po prvý krát sa slovo “konzerva” objavilo v Oxfordskom anglickom slovníku v roku 1861.
8. V roku 1845 zanechal John Franklin v Arktíde konzervu s jedlom. Keď ju takmer o 100 rokov v roku 1939 objavili, bola ešte stále jedlá.
9. Niekoľko členov Franklinovho tímu bolo zabitých otravou olovom v dôsledku konzervovania.
10.Európa produkuje asi 25 miliárd konzerv ročne.