Na výrobu kompótu by sme mali vybrať väčšie, úplne zrelé, ale ešte tuhé plody. Nikdy by nemali byť prezreté.
Čo sa týka odrôd, najlepšie egrešové odrody na prípravu kompótu sú tie, ktoré majú chĺpky, a ktoré teplom nepukajú.
Egreše pripravíme tak, že pomocou noža odstránime z plodov stopky a veľké okvetie. Môžeme ich vidličkou popukať. To zabráni ich praskaniu.
Menej zrelé a viac tuhé plody predvárame ponorením do vody s teplotou 85 až 90°C na 2 až 3 minúty. Po vybratí egreše ihneď schladíme. Úplne zrelé plody po umytí hneď nasypeme priamo do pohárikov, bez toho aby sme ich predvárali.
Pripravíme si nálev. V 1 litre vody si rozpustíme 0, 75 kg cukru. Takto nám vznikne asi 1,5 litra hotového nálevu.
Egrešový kompót sterilizujeme pri teplote vodného kúpeľa 90 až 95 °C približne 25 minút. V prípade, že sme použili úplne zrelé plody, môžeme teplotu znížiť na 85°C a sterilizovať po dobu 20 minút.