Kečup. Má ho rád takmer každý. Skúste si však pripraviť domáci kečup bez chemikálií. Ak ho raz vyskúšate, určite začnete obchádzať regále s kečupmi v supermarkete.
Na nasledujúci recept budeme potrebovať tieto suroviny: 2kg rajčín, 25 deka jabĺk, 25 deka cibule, 1 deci vody, 1 deci octu, 1 lyžička mletej červenej papriky, pol lyžičky mletého čierneho korenia, štvrť lyžičky mletej škorice, štvrť lyžičky postrúhaného muškátového orieška, štvrť lyžičky potlačených klinčekov.
Najprv všetku zeleninu očistíme a umyjeme. Potom rajčiny a cibuľu pokrájame na drobné kúsky, jablká postrúhame na hrubšom strúhadle, zelenú papriku pokrájame na rezance, pridáme feferónky a soľ. Všetko rozvaríme.
Potom pridáme cukor, vodu, ocot a všetky koreniny. Chvíľku povaríme, prepasírujeme a varíme do zhustnutia. Kým je kečup teplý, nalejeme ho do menších fľašiek, dobre uzavrieme a sterilizujeme pri 100°C asi 15 minút.
Tento kečup je naozaj skvelý. Môžeme ho použiť do tých istých jedál, k akým zvykneme používať kečup z obchodu. Chuť jedla nám ukáže kvalitu kečupu.